Eetwisseling

Weleens met een Nieuwkomer afgesproken?
Eetwisseling is een project van stichting Hartige Samaritaan dat Delftenaren en nieuwkomers aan elkaar koppelt. Elkaar leren kennen door te genieten van elkaars eten, door een prachtige wandeling te maken of door het bewonderen van schilderijen. Wilt u ook nieuwe mensen leren kennen, op een laagdrempelige manier? Meer informatie…

Wat is Eetwisseling?

De nieuwkomers die meedoen met het Eetwisseling Project hebben meestal een verblijfsstatus. Vandaar dat wij op deze website niet over vluchtelingen of statushouders spreken, maar over nieuwkomers.

Waarom bestaat Eetwisseling?

  • Delftenaren leren nieuwkomers beter kennen.
  • Nieuwkomers leren meer mensen uit de stad kennen.
  • Samen eten is een gemakkelijke manier om vriendschappen te sluiten.
  • Het is een toegankelijke manier van samenzijn.

Wat is Eetwisseling?

Eetwisseling koppelt Delftenaren en nieuwkomers aan elkaar. Door met elkaar te eten of andere dingen te ondernemen, leren zij elkaar beter kennen.

De maaltijd is in veel culturen hét samenkomstmoment van de dag. Het is dan ook de perfecte gelegenheid om mensen te leren kennen. Een kopje koffie drinken, een wandeling maken, spelletjes spelen of met de kinderen naar de speeltuin gaan, is ook leuk. U kunt zelf een voorstel voor een activiteit doen en dit afstemmen met uw gast[en].

Hoe werkt het?

1. U meldt uzelf aan

Iedereen kan meedoen. Vrijgezel, echtpaar, gezin, groep vrienden, collega’s, teamgenoten…

Klik hier om aan te melden

2. Eetwisseling gaat op zoek naar een goede match.

Na de aanmelding, wordt u gekoppeld. Hierover krijgt u vanzelf bericht. Bij de koppeling proberen we altijd een zo goed mogelijke match te vinden qua leeftijd, huishoudenssamenstelling of interesse. Hierdoor kan er tijd overheen gaan, voordat wij u contacten.

3. U spreekt samen af waar en wanneer u elkaar gaat ontmoeten.

Nadat u bent gekoppeld, spreekt u af wat jullie gaan doen en wanneer. Sommige nieuwkomers vinden het prettig om eerst even te kijken hoe de eerste keer verloopt, om vervolgens de ander bij hen thuis uit te nodigen. Anderen voelen zich meer op hun gemak in hun eigen huis en zullen u vragen eerst bij hen langs te komen.

4. Wat als het niet werkt?

Na drie afspraken nemen wij vanuit Eetwisseling contact met u op. Daarbij kan het blijken dat het experiment niet werkt, omdat het om wat voor reden dan ook niet klikt, waardoor een van de partijen er liever mee ophoudt. Geen enkel probleem. Verder door met een andere match is ook een oplossing!

Veel gestelde vragen

 

Hoe verlopen de eetwisselingen in Corona situatie?

Tijdens Corona raden wij het af om samen bij elkaar in huis te komen, mits u de anderhalf meter kan waarborgen. U zou als alternatief ook samen in een park, bos of strand kunnen gaan wandelen of picknicken.

Nieuwkomers

Placeholder
Wat moet ik doen als er een vraag is over de inburgering of als een nieuwkomer hulp nodig heeft?

Een Eetwisseling is een geweldige mogelijkheid om elkaar te helpen. Het kan zijn dat er lastige vragen zijn over belasting, cursussen, inburgering of andere belangrijke zaken. Post en informatie hierover bevatten vaak lastig Nederlands. Hier kan een Nederlander dus handig bij helpen. Toch is het altijd ook verstandig om hierbij hulp te vragen bij instanties die hier alles over weten, omdat er vaak ook uitzonderingen zijn specifiek voor nieuwkomers.

 Bij vragen kun je altijd contact opnemen met:

Hier zitten mensen die veel weten en ook kunnen doorverwijzen naar andere instanties in Delft zoals taalscholen of instanties die kunnen helpen bij schuldproblemen.

Wat gebeurt er nadat ik ben uitgenodigd voor de eerste [eet]afspraak?
Het gastgezin zal contact met je opnemen om een afspraak te maken. Zij zullen je uitleggen hoe je het beste bij hen thuis kunt komen. Geef even door of je alleen komt of met meerdere mensen, zoals familieleden. Als er iets tussenkomt en je moet de afspraak afzeggen, geef dit dan even per email of telefoon door aan het gastgezin.
Wat gebeurt er nadat ik binnenkom bij iemand thuis?
Gewoonlijk geven Nederlanders elkaar een hand bij het welkom te heten. Het verschilt per huishouden of de schoenen aangehouden of uitgedaan worden.
Wat eten Nederlanders?
Nederlanders lusten over het algemeen veel verschillende gerechten. Vaak gebruiken zij minder kruiden dan de Oosterse en de Midden-oosterse keuken. Mocht u dieetwensen hebben, dan is het handig om dat aan te geven. Mocht u inspiratie op willen doen voor recepten, kunt u bijvoorbeeld kijken op de website: www.ah.nl/allerhande
Wat moet ik doen als mijn Nederlands/Engels nog niet zo goed is?
Ten eerste raden wij je aan om mee te doen als je al een beetje Nederlands spreekt. Dit is een goede manier om te oefenen. Daarnaast kun je online vertaalmachines gebruiken, zoals google translate. Een goede website voor het vertalen van Tigrinya is www.geezexperience.com. Het kan ook helpen om een thema te kiezen waarin beiden maaltijdpartners in zijn geïnteresseerd, bijvoorbeeld muziek. Spelletjes doen werkt ook goed; daar is weinig taal bij nodig.
Waar moeten wij over praten?
Nederlanders zijn vaak open, direct, en hebben respect. Als je het niet fijn vindt om over iets te praten, zoals persoonlijke details, dan kun je dit aangeven en zal dit geen probleem zijn.
Wat doe ik als ik wil roken?
Sommigen mensen roken binnen, sommigen niet. Je kunt hiernaar vragen. Het gastgezin zal je vertellen wat hun gewoonten zijn.
Zijn er huisdieren?
Veel Nederlandse mensen hebben huisdieren. Wanneer je een probleem hebt met huisdieren dan kun je ze dit laten weten.
Mag ik foto's maken?
Vanwege privacy raden wij aan eerst toestemming te vragen voordat je foto’s maakt. Vraag ook expliciet of deze op sociale media geplaatst mogen worden, als dat de bedoeling is. Dit vanwege privacyoverwegingen. Willen jullie foto’s delen? Wij zien ze ook graag terug op onze facebook, instagram en twitter!
Tot hoe laat blijven de gasten?
Tijdens de eerste ontmoeting kun je een nieuwe afspraak maken. Samen spreek je af wat je de volgende keer gaat doen: nog een keer samen eten, een kopje koffie drinken, een wandeling maken of met de kinderen naar de speeltuin.
Ik woon niet in Delft, kan ik dan ook mee doen?

Woont u in de buurt van Delft, dan kunt u zeker meedoen. U kunt echter ook even kijken op de site van Gast aan Tafel. Dit is een stichting met hetzelfde concept in andere plaatsen, zoals in den Haag.

Gastgezinnen

Placeholder
Wat moet ik doen als er een vraag is over de inburgering of als een nieuwkomer hulp nodig heeft?

Een Eetwisseling is een geweldige mogelijkheid om elkaar te helpen. Het kan zijn dat er lastige vragen zijn over belasting, cursussen, inburgering of andere belangrijke zaken. Post en informatie hierover bevatten vaak lastig Nederlands. Hier kan een Nederlander dus handig bij helpen. Toch is het altijd ook verstandig om hierbij hulp te vragen bij instanties die hier alles over weten, omdat er vaak ook uitzonderingen zijn specifiek voor nieuwkomers.

 Bij vragen kun je altijd contact opnemen met:

Hier zitten mensen die veel weten en ook kunnen doorverwijzen naar andere instanties in Delft zoals taalscholen of instanties die kunnen helpen bij schuldproblemen.

Eet je samen? Wat zet ik dan op tafel?
Wij vragen je rekening te houden met de aan religie gebonden eetgewoontes van de gast. Voor islamitische mensen betekent dit: halal geslacht vlees en geen varkensvlees. Verder kan het natuurlijk geen kwaad om vóór de eerste ontmoeting te vragen of de gast andere afkeuren of allergieën heeft.
Wat doe ik als de gasten beperkt/geen Engels of Nederlands spreken?
Ten eerste probeert Eetwisseling ervoor te zorgen dat de nieuwkomers die meedoen al een beetje Nederlands of Engels spreken. Daarnaast kun je online vertaalmachines gebruiken, zoals google translate. Een goede website voor het vertalen van Tigrinya, de taal van Eritrea, is www.geezexperience.com. Het kan ook helpen om een thema te kiezen waarin beide maaltijdpartners zijn geïnteresseerd, bijvoorbeeld muziek. Spelletjes doen werkt ook goed; daar is weinig taal bij nodig. Overigens willen de meeste gasten heel graag Nederlands leren. De ontmoeting is natuurlijk een goede gelegenheid om de taal verder te oefenen!
Waar moeten wij het over hebben?
Vaak hebben de nieuwkomers een moeilijke reis naar Nederland gehad en traumatische ervaringen opgedaan. Veel van hen willen daar niet bij iedere nieuwe kennismaking over praten. Wees daarom terughoudend met het vragen naar de reden en geschiedenis van hun vlucht. Laat het initiatief om daarover te praten bij hen. Vaak is het veel leuker om over overeenkomsten en andere onderwerpen te praten, zoals iemands beroep of opleiding, de kook- en eetgewoontes, hobby’s, sport, kunst, taal, etc.
Wat doe ik als de gast wil roken en ik dat liever niet heb in mijn huis?
Je kunt de gast rustig uitleggen wat jouw wensen en regels in huis zijn. Bied bijvoorbeeld een andere locatie aan om te roken, bijvoorbeeld in de tuin of bij de voordeur, en las af en toe een rookpauze in.
Wat moet ik met mijn huisdier doen als de gasten bij ons zijn?
Je kunt dit soort onderwerpen het beste even bespreekbaar maken. Het blijkt dat de verschillen in gewoonten en gebruiken onder de nieuwkomers enorm verschillen. Zo knuffelt de ene persoon heel graag de hele avond met een huisdier en wil een ander een huisdier liever niet aanraken.
Mag ik de nieuwkomer een cadeau geven?
Ja natuurlijk mag dat. Let wel op dat het niet te groot en te kostbaar is. Dat ondermijnt de gelijkwaardigheid tussen beiden partijen.
Kan ik alcohol schenken?
Wanneer de gast een islamitische achtergrond heeft raden wij aan dat je in acht neemt dat sommige moslims geen alcohol nuttigen. Tijdens het eerste etentje kun je hiernaar vragen, aangezien de gebruiken voor het nuttigen van alcohol enorm verschillen van persoon tot persoon.
Mag ik foto's maken?
Vanwege de privacy raden wij aan eerst toestemming te vragen voordat je foto’s maakt. Wil je ze op sociale media plaatsen, vraag daar dan expliciet toestemming voor. Willen jullie foto’s delen? Foto’s kun je mailen naar [eetwisseling@hartigesamaritaan.nl].
Tot hoe laat blijven de gasten?
De duur van de avond zal afhangen van hoe de avond loopt. Net zoals dat gaat bij etentjes met bekenden, zal ook hier een moment komen waarop beide partijen aanvoelen dat het tijd is om naar huis te gaan.
Ik woon niet in Delft, kan ik dan ook mee doen?

Woont u in de buurt van Delft, dan kunt u zeker meedoen. U kunt echter ook even kijken op de site van Gast aan Tafel. Dit is een stichting met hetzelfde concept in andere plaatsen, zoals in den Haag.

Nieuws

 

Eetwisseling in tijden van Corona

Eetwisseling in tijden van Corona

Door corona kan het normale eetwisseling programma helaas niet doorgaan. Ondanks dat we niet meer bij elkaar kunnen komen hebben we een paar mooie alternatieven waar je als match aan mee kunt doen. We hopen dat met deze alternatieven er nog steeds een mooi contact...

Openingsevent 2021

Openingsevent 2021

Er komt weer een openingsevent aan! Vorig jaar was een enorm succes, maar helaas kan het niet zo zijn als toen door de corona maatregelen. Dit jaar zullen we elkaar digitaal ontmoeten via Zoom. We zullen samen een quiz doen. Het doel is dat we elkaar beter leren kennen en dat we anderen ook kennis kunnen laten maken met Eetwisseling!

Hackathon vrijdag 8 November

Hackathon vrijdag 8 November

Binnenkort organiseert Delta-N een hackathon waarbij teams werken aan een nieuw rooster platform voor Hartige Samaritaan. Hierbij mag iedereen zich aanmelden!

Foto’s opening Eetwisselingen

Foto’s opening Eetwisselingen

27 oktober was de opening van het project Eetwisselingen in Delft. Dit is feestelijk gevierd met een heerlijke maaltijd op het gemeentehuis.

Vacature nieuw bestuurslid

Vacature nieuw bestuurslid

Vacature bestuurslid Omschrijving In het algemeen zal een bestuurder van Stichting Hartige Samaritaan zich bezig houden met de visie en de richting van de de stichting. Denk hierbij aan plannen maken voor projecten en visiedocumenten maken voor de komende jaren....

Openingsetentje Eetwisseling

Openingsetentje Eetwisseling

Donderdag 26 september is het openingsdiner van Eetwisseling. De locatie is op het gemeentehuis van Delft en het duurt van half 6 tot ongeveer 9 uur. We proberen het openingsetentje gratis te houden. De fondsen die wij hebben aangeschreven voor financiering hebben...

Contact

Heeft u een vraag over dit project? Vul onderstaand formulier in om met ons in contact te komen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Krijg een mail als er meer projecten worden georganiseerd

You have Successfully Subscribed!

Share This