Over ons

Stichting Hartige Samaritaan is een jonge stichting, opgezet in 2016, die zich inzet om de integratie en acceptatie tussen nieuwkomers en Nederlanders te bevorderen. Wij stimuleren dit door projecten op te zetten waar op een laagdrempelige manier aan meegewerkt kan worden. Zo activeren wij mensen van jong tot oud, en brengen wij nieuwkomers en nederlanders op een interactieve manier samen.

Onze missie is om integratie en acceptatie tussen de verschillende groepen in de Nederlandse maatschappij te verbeteren. Daarnaast laten wij de welwillendheid van Nederlanders om deze missie te volbrengen aan nieuwkomers zien. Stichting Hartige Samaritaan stimuleert mensen om te geven om hun medemens, door bewust tijd en geld daarin te investeren.

 

Hoe het allemaal begon

november 2015

Groepje studenten denkt na over het nieuws

Studenten bij C.S.R. blijven zich verbazen over de situatie die zich voordoet rond vluchtelingen.   Er wordt veel angst voor het onbekende geproefd in Nederland, terwijl de studenten graag hun beste beentje voor zouden zetten.   Er wordt nagedacht over verschillende manieren waarop dit zou kunnen gebeuren.

maart 2016

Oeps!

In alle haast vergeet Jan Willem zijn laptop en studieboeken op station Den Haag Holland Spoor. De eerste trein terug zorgt ervoor dat de tas weer wordt gevonden, in handen van een donker getinte man. Jan Willem krijgt de tas met inhoud weer terug, maar niet zonder motiverende woorden te hebben gehoord. “Jullie denken dat we allemaal ratten zijn.” Het steekt hem aan om actie te ondernemen: Het beeld dat Nederlanders en vluchtelingen over elkaar hebben moet nodig worden opgepoetst.

juni 2016

Team compleet

Na werving en gesprekken is er een team van 6 mensen op de been, samen willen ze zich gaan inzetten voor acceptatie en integratie tussen Nederlanders en vluchtelingen. In eerste instantie gaan ze zich richten op het opzetten van een tijdelijk projectrestaurant.

augustus 2016

Officieel een stichting

Stichting Hartige Samaritaan wordt opgericht. Een mooie schrede voor ons, een gigantische stap voor iedereen die erbij betrokken zal zijn.

Januari 2017

Verhalen

Een team binnen Hartige Samaritaan heeft besloten om een stap verder te gaan en is begonnen als redactie van een boek. Het resultaat ‘Vriendelingen’ is een prachtige combinatie van persoonlijke verhalen, cultuurinsiders, een recept en meer. Bestel hem via deze website!

Februari 2017

Opening pop-up restaurant

Na een jaar lang van inzet door commissies en managementteam is er een prachtig restaurant verwezenlijkt aan de Schoolstraat 11 te Delft. Een maand lang kunnen gasten en vrijwilligers hun hart ophalen aan elkaars aanwezigheid en enthousiasme.

Avondprogramma’s

Tijdens de maand van het restaurant zijn er elke week avondprogramma’s, met als thema cabaret, muziek, debat, dans of theater. Alles wat gebeurt staat in het teken van de uitwisseling van cultuur.

Februari 2017

Kraampje op de markt

Op de markt in Delft staan veel verschillende kraampjes. Een stand met Syrische hapjes kon wat ons betreft niet ontbreken. Wordt wellicht nog verlengd!

Nieuwe projecten

De projecten die wij opzetten zijn erg divers, en zo maken wij het voor iedereen mogelijk om zijn steentje bij te dragen. Zo hebben wij in het voorjaar 2017 een pop-up restaurant gehad, waarin mensen organisatorisch hebben bijgedragen, of in het restaurant zelf hebben geholpen. Kijk op onze projecten-pagina voor een compleet overzicht van onze activiteiten.

September 2018

Eetwisseling

Om elkaar beter te leren kennen dagen we mensen uit om bij elkaar aan de eettafel te gaan zitten. Een huishouden kan zich openstellen om een vluchteling als gast uit te nodigen. We zijn nog opzoek naar een projectteam, dus kijk hieronder hoe jij je kunt inzetten!

April 2018

Restaurant

Na het succes in 2017 is het onze droom om een stap verder te gaan. We zoeken een nieuw fris managementteam die deze prachtige ontwikkeling in kan gaan leiden.

Het bestuur

Jan Willem van Galen

Jan Willem van Galen

Voorzitter

Student Technische Natuurkunde aan de TU en hoofdinitiatiefnemer. “Samen met dit team vind ik het geweldig om me in te zetten voor de vluchtelingen. Het motiveert me om vluchtelingen te zien die weifeling achter zich laten om voorspoed te hebben. Daarnaast ben ik enthousiast voor de uitdaging om ongebaande wegen te bewandelen.”
Caroline Janssen

Caroline Janssen

Secretaris

Student geneeskunde in Leiden.
“Na twee keer meegeholpen te hebben in het restaurant is tijd voor een plekje in het bestuur van de stichting. Ik vind het leuk dingen te regelen en te organiseren en verder te kijken dan mijn neus lang is. Ik vind het supertof om mee te werken aan dit prachtige project. Samen proberen we vluchtelingen en Nederlanders steeds een stukje dichter bij elkaar te brengen!”

Yannick Hekman

Yannick Hekman

Penningmeester

Student werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool. “Ik hoop, door mijzelf in te zetten voor Hartige Samaritaan, vluchtelingen te kunnen helpen om betrokken te raken in de Nederlandse samenleving. Ik denk dat vluchtelingen hierdoor geholpen worden om verder te bouwen aan hun toekomst.”
Corné van den Brink

Corné van den Brink

Student Industrieel Ontwerpen in Delft.
“Ik wil mij in te zetten voor dit gave project omdat ik het leuk vind om bezig te zijn met vernieuwende ideeën en het bovendien belangrijk vindt dat vluchtelingen en Nederlanders elkaar beter gaan begrijpen.”

Java Kenselaar

Java Kenselaar

Horeca student aan de Rooi Panne Breda. Vorige jaren heb ik met veel enthousiasme mee geholpen bij het restaurant van de hartige Samaritaan.
Beste manier om elkaar te leren kennen is door samen iets te doen. Daarom vind ik het leuk om mee te werken aan dit project.

Wil jij ook een project beginnen?

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Krijg een mail als er meer projecten worden georganiseerd

You have Successfully Subscribed!

Share This